slide 1 slide 2 slide 3

Een gezellig Sint Nicolaasfeest ?

Het Sint Nicolaasfeest behoort, dat is althans onze visie, een feest te zijn voor groot en klein. Een feest waar jong en oud met plezier naar uitzien en later ook op terugkijken. Om dat feest voor een ieder van ons te laten slagen, hanteren wij een aantal richtlijnen. Hieronder staan er een aantal omschreven:

 • VRIENDELIJKE SINT NICOLAAS
  Sint Nicolaas is een oude, vriendelijke man. Geen boeman. Kwaadspreken doet de Sint niet. Opvoeden is aan de ouders of verzorgers niet aan Sint. Informatie die Sint krijgt van ouders welke negatief voor het kind uitvallen verdwijnen daarom ook naar de prullenbak. Sint leest ook geen gedichten met schuttingtaal of dubbelzinnige grappen. Kinderen zullen niet begrijpen waarom Sint zich daartoe zou verlagen.
 • PIET IS NIET DOM
  Zwarte Piet werd in het verleden nog al eens afgeschilderd als een domme clown die zeer slecht Nederlands spreekt. Tegenwoordig zijn de Pietermannen en -vrouwen vriendelijke kindervrienden.
 • FOTO EN VIDEO-OPNAMEN
  Wij begrijpen best dat die ene foto heel belangrijk is. De jongste voor het eerst bij Sint op schoot. Forceer dit echter niet. Dwing kinderen niet, laat ze zelf kiezen of ze bij Sint of Piet willen zitten. Tijdens het bezoek van Sint zijn er genoeg momenten voor mooie foto’s of leuke video-opnamen.
 • SPEEL HET SPEL MEE
  Wij vragen alle inpak(hulp)pieten ervoor te zorgen dat er duidelijk een naam op het cadeau staat. Mochten ouders denken dat ze weten voor wie een pakje bestemd is, dan hoeven ze dat niet te schreeuwen. Fluister het even in Piet of Sint zijn oor. Ook volwassenen verbazen zich over de cadeaus, iedereen ziet ze toch voor het eerst!
 • ZOU SINT AL ONDERWEG ZIJN ? 
  Begin niet uren van tevoren al met zingen. Vertel niet aan de kinderen “nog drie uur, dan komt Sint”. Maak de kinderen niet nerveuzer als ze al zijn.
 • SPEELGOED COMPLEET
  Alle inpak(hulp)pieten moeten weten wanneer een cadeau compleet is. Moeten er batterijen in? Een echte inpak(hulp)piet doet ze er dan bij of in. Een cadeau wat in elkaar gezet moet worden is niet leuk. Het is leuker voor een kind als het cadeau al ‘klaar’, we denken bijvoorbeeld aan de poppenhuizen, garages, stepjes e.d. Kinderen willen direct kunnen spelen en niet wachten totdat alles compleet is.
 • IEDER KIND EEN CADEAU
  Tijdens het bezoek van Sint is het leuk als ieder kind tenminste één cadeau ontvangt, ook al is het kind al wat ouder. Het spreekt voor zich dat de cadeaus die Sint uitdeelt van gelijke waarde zijn. Dus niet de één een chocoladeletter en de ander een dure pop. We vragen de inpak(hulp)pieten één zak, mand of doos apart te houden met voor ieder kind (groot en klein) één cadeau.
 • SNOEPGOED
  Sinds enige jaren brengen wij het snoepgoed verpakt mee. Kinderen kunnen dit makkelijk in hun handjes houden. Ze krijgen geen vieze handjes en de snoepjes gaan niet verloren als een kind het zakje laat vallen. Mochten er kinderen zijn die, om wat voor reden, geen kleurstoffen of suikers mogen, neem dan contact met Sint of de RegelPiet op.
 • STOEL VERSIEREN
  Hartstikke gezellig om met de kinderen, in afwachting van de Goedheiligman, een stoel te versieren. Houdt er rekening mee dat Sint graag op een hoge stoel zit met rechte leuning. Versieringen met crêpepapier? Niet doen! Crêpepapier geeft af als het ook maar een klein beetje vochtig wordt en daar kunnen de kostuums slecht tegen. Gebruik ballonnen of vlaglijnen om de stoel te verfraaien.
 • KINDEREN SCHMINKEN
  Een gebruik wat we steeds vaker tegenkomen. De kinderen zijn allemaal als Zwarte Piet verkleed, compleet met hun gezichten vol met schmink. Ook dit hebben we liever niet, de schmink is zeer moeilijk uit uw bankstel en onze kostuums te krijgen.
 • HOEVEEL KINDEREN OP SCHOOT
  Sint heeft het druk en wil toch graag alle kinderen voldoende aandacht geven. 6 kinderen per bezoek is echt al veel. Worden er veel meer kinderen verwacht? Bespreek dan een langer bezoek.
 • SINT EN PIET DRINKEN GEEN ALCOHOL
  Vraag het dus ook niet. Sint en Piet brengen de dagen in Nederland nuchter door. Een kopje koffie of glaasje water of fris is lekker, maar een borrel slaan wij resoluut af.

Deze lijst is niet compleet. Voor alle op- of aanmerkingen staan wij open. Bel of mail als er vragen zijn. Wij wensen iedereen een fantastische Sint Nicolaasfeest !

Het team van Het Bureau van Sint Nicolaas.